Gråspettar

 
En bild från matningen häromdagen då det var två Gråspettar på besök, en annan dag var dom tre stycken men då var det liv i luckan, dom jagade bort varandra så till den grad att i slutändan var det ingen som fick någon ro att äta och alla flög till slut iväg utan att ha fått något i magen, märkligt :))
Lite uppdatering om fågelläget här i Skärskatan, strax efter den Sparvhöken som dog så kom det en ny men den här gången en hane (man kan undra om dom var ett par) den försökte sej på att jaga ett par dagar men till synes utan framgång, nu har jag inte sett till den på ett tag så den kanske också har dött!
Däremot är det någonting annat som emellanåt skrämmer småfåglarna till att frysa till is men jag har ännu inte fått syn på vem det kan vara, jag har misstankar om Sparvuggla och det bara för att jag absolut inte kan få syn på den, Sparvugglan är i storlek med Domherren och exakt likadan i fjäderskruden som träden den sitter i, perfekt kamouflage med andra ord och jag har spanat kan ni tro, synat trädstammarna från topp till rot men icket!
Det har ökat på ordentligt i övrigt med fåglar och igår så kom både Grönfink och Domherrar som har varit borta en längre tid.
I övrigt så är stammisarna kvar fast det har varit så oroligt med Rovfåglar runt i kring.
Nu är längtan stor till slutet av Mars då en del flyttisar börja anlända och det ska bli så spännande att se vad kusten har att erbjuda kontra Fjällvärlden.
 
 

Svartmes och död Sparvhök

 
Ja så är det, Sparvhöken på bilden innan är död och mest troligen så dog den av svält. Jag såg att den satt i trädet ovanför matstationen och emellanåt tog den flera djupa andetag så hela bröstkorgen hävde sej, då var klockan vid två på dagen, när jag nästa gång tittar ut vid 15,30-tiden så ligger den död på marken. Jag gick ut för att flytta den därifrån och när jag lyfte upp den så var det som att lyfta en fjäder, inte mycket mer, så tunn och så mager och jag kände på bröstbenet som bara var skelett, stackarn :`( 
Jag har ingen kunskap om åldersbestämmning av fåglar så man vet inte, kanske var den gammal och inte orkade jaga eller så kanske tillgången på föda blev svår med så mycket snö i vinter, enligt artportalen så ska inte Sparvhöken vara här den här årstiden men den verkar ha chansat på en mild vinter som det ju faktiskt har varit de sista 5 åren här vid kusten. Jag läste dessutom att Sparvhöken är en dålig flygare och småfåglarna som den jagat här har mycket skydd av skog och tät snår där den inte har en chans att få tag i dom.
Men men, Moder natur sköter det där med liv och död bra, det är så det ska vara och hon hade klarat det alldeles utmärkt utan människans inblandning, men det är en annan historia, den tar vi nån annan gång.
 
Ha en fin helg !